středa 16. listopadu 2011

úterý 15. listopadu 2011

pátek 11. listopadu 2011

Filmová škola Freddieho W.!

Od teorie k praxi! Na chvíli si dáme voraz od psaní scénáře a podíváme se na spojení krátkého filmu a speciálních efektů. Freddie W. je na tohle přeborník, na jeho youtube kanále najdete nekonečné množství skvělých videí a tutoriálů jak na to! A pokud nehovíte angličtině, tak také zde!
Tutoriály na tomto kanále. 

pondělí 7. listopadu 2011

Doňa Alejandra přichází

Second Heaven lajkuje speciální efekty a tak přichází Doňa Alejandra. Více příště. Podívejte se na malou ochutnávku!


pátek 4. listopadu 2011

Jak napsat scénář / 5. část - Sekvence, obraz

Podle knihy Jak napsat dobrý scénář (Syd Field) - text může obsahovat citace. 

Co je to sekvence?
Sekvence je řada obrazů provázaných či vzájemně propojených jednou myšlenkou. Představuje konkrétní myšlenku, kterou lze vyjádřit několika slovy. Sekvence také nazýváme kostrou scénáře, protože řadu obrazů můžete doslova navléci nebo zavěsit jeden na druhý, aby dohromady vytvářely bloky dramatického děje.

Jak vytvořit sekvenci?
Sekvence má začátek, prostředek a konec. Nejdříve si vytvořte kontext (např. jízda ve vlaku) a poté doplňte obsah. Můžeme také použít paralelní montáž (na dvou různých místech se ve stejnou dobu něco děje-prostřihy)

Jak napsat Obraz?
Když se chystáte napsat obraz, najděte nejdřív jeho smysl a pak jej zakotvěte na určitém místě a v určitém čase. Poté hledejte v jeho rámci takové prvky, které nám ho pomohou vybudovat tak, aby fungoval.

Každý obraz má stejně jako sekvence- dějství a scénář. Jasný začátek, prostředek a konec. Nám stačí ale ukázat jen část obrazu, který je důležitý pro děj(začátek, nebo jen konec).
Obraz obsahuje určení místa a času:

                     INT. Obývací pokoj - NOC             nebo         EXT. nádraží - DEN
                                          (interiér/exteriér, určení místa , určení času)

Obraz se změní, pokud je třeba změnit umístění kamery. Každý obraz odkrývá divákům alespoň tu část informace, která je pro příběh důležitá.

Obecně existují dva druhy obrazů:
Vizuální nebo dialogový, většina je ovšem kombinací obou.

Flashback: Flashback je technika, s jejíž pomocí rozšiřujeme divákovo chápání příběhu, postav a situací. Používají ho scénáristé-začátečníci a značí, že se autor dostal do úzkých a neví jak jinak z příběhu vybruslit :)
Příběh by se měl odehrávat v jednání postav, nikoliv pomocí flashbacku.

Jak vytvořit obsah?
Nejprve vytvoříme kontext a pak určíme obsah. Scénárista by měl vědět, co se stalo mezi obrazy, to co ve filmu není vidět. Kdo jiný by to měl vědět, když ne my?
Když píšete obraz, snažte se zvolit takový dramatický přístup, který by šel tzv. proti srsti. Hledejte konflikty. Dělejte věci těžší a těžší. Přidáváte tím napětí.